Sorpresa i reconeixement després de la renúncia de Joan Herrera a la direcció de l’IDAE

Poc més de tretze mesos ha estat Herrera al capdavant de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia. Va ser nomenat director general d’aquest organisme el 13 de juliol de 2018 i divendres passat, 6 de setembre, va publicar la seva carta de renúncia. ¿Motius? «Estrictament familiars i personals», segons la missiva. Joan Herrera, que va ser portaveu del Grup Esquerra Verda-Esquerra Unida-Iniciativa per Catalunya Verds al Congrés dels Diputats (entre els anys 2004 i 2010) es marxa en un moment molt delicat, amb un govern en funcions i noves eleccions, entre paraules d’agraïment del sector. Reproduïm a continuació algunes parts de la seva carta de renúncia:

«El motiu d’aquesta carta és l’anunci de la meva renúncia com a director general de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). Les raons per les quals he de dimitir són estrictament familiars i personals. No hi ha cap motiu més.

En aquest poc més d’un any al capdavant de l’IDAE crec haver pogut fer gran part del que es va encomanar, formant al seu torn part activa del Ministeri per a la Transició Ecològica i de la Secretària d’Estat d’Energia.

IDAE ha tornat a ser la «casa de l’energia», un espai on compartir, reflexionar i proposar en matèria energètica. Multitud de reunions, debats, presentacions han passat per IDAE, contribuint des de la institució a fer de la transició energètica un element central en l’agenda de canvi que necessita el país. En IDAE i des IDAE s’ha parlat d’estalvi, de mobilitat, de transició energètica, de la necessitat de l’accés neutre a les dades energètiques ia més, amb IDAE han parlat multitud d’actors, sectors, sensibilitats. Amb errors i amb encerts, hem intentat ser punt de trobada i escoltar a tothom.»
[…]

Estic convençut que no ho hem fet tot bé. Moltes coses es podrien haver millorat i que moltes altres coses queden per fer. Entrem en un temps que sabíem que anava a ser curt. I hem treballat en format «esprint», mentre que el que està per construir ha de ser en format de corredor de fons -o de mig fons-.

Vull aclarir que tot això ha estat possible gràcies a l’haver estat alineats amb allò que volia la Secretària d’Estat d’Energia i el Ministeri per a la Transició Ecològica, formant part activa de l’equip.

Voldria agrair el treball compartit amb el secretari d’Estat, José Domínguez Abascal, amb l’excel·lent gabinet de la ministra, i particularment amb tot l’equip de IDAE. Sense cap dubte cal rellançar la institució, i aquesta és una carrera de fons. Però en el format «esprint» aquest és un equip que ha respost de manera excel·lent. En aquest context voldria agrair a l’actual equip de direcció.»